Kuchnia grenlandzka

Kalaalimernit, czyli tradycyjne potrawy przygotowywane z lokalnych składników, stanowią niezwykle istotny element grenlandzkiej kultury. To, co zazwyczaj znajduje się na naszych talerzach, jest nierozerwalnie związane z historią i sposobem życia na Grenlandii. Dlatego też dużo łatwiej zrozumieć grenlandzką tożsamość, gdy spróbujecie miejscowych specjałów. Niektóre składniki, których używamy, mogą wydać się kontrowersyjne, ale to właśnie mięso foki czy wieloryba pozwoliły Inuitom przetrwać w niezwykle trudnych warunkach.  

Proste dania ewoluowały, z czasem zostały wzbogacone składnikami, które przywieźli przybysze z innych zakątków świata, głównie wielorybnicy i duńscy kolonizatorzy. Wiele potraw przygotowywanych jest od podstaw – od schwytania, przez własnoręczne oprawienie, aż po przygotowanie do spożycia. Dlatego niemal każdy posiłek ma swoją historię, którą często opowiada się podczas jego spożywania.  

Przygotowywanie palii do wędzenia
Przygotowywanie palii do wędzenia

Od jakiegoś czasu grenlandzkie restauracje serwują dania z lokalnych składników. Rzadko są to jednak tradycyjne potrawy, a raczej te znane Europejczykom. Bez problemu kupisz więc hamburgera z mięsem renifera, trudniej jednak skosztować w restauracji suasaat, czyli tradycyjnej zupy z mięsem, ryżem i ziemniakami. Korzystając z naszej oferty, zawsze będziesz miał okazje spróbować jedzenia domowego, takiego, na jakim wychowały się pokolenia Grenlandczyków.