Najnowsze artykuły
- Kim naprawdę był Anaruk 2019-11-01
- Grenlandzka kuchnia - ryby 2018-11-29
- Arktyczna Przygoda na Grenlandii 2016-12-09
- Noc polarna na Grenlandii 2016-10-24
- Wakacje na Grenlandii 2015-12-17
Aktualności
Film dokumentalny o Grenlandii
Zapraszam na zwiastun filmu dokumentalnego o Grenlandii w którego realizacji braliśmy czynny udział.
Nowa książka o Grenlandii
Nowa książka o Grenlandii, tym razem dla dzieci i młodzieży.
Żubrówka po grenlandzku

Niedawno w ręce wpadła mi dość ciekawa książka o produkcji domowych alkoholi na Grenlandii. Szczególnie ciekawy wydał mi sie przepis polegający na zalaniu sznapsem zawartosści pardwiego wola czyli "woreczka" stanowiącego rozszerzenie ptasiego przełyku i służącego do gromadzenia pokarmu. Grenlandczycy mówią że za pomocą zbadania zawartości wola można przepowiadać pogodę gdyż ptaki gromadzą inny pokarm na "chude" a inny na lepsze dni. Dlatego jeżeli wole jest bardzo wypełnione można spodziewać się sporych opadów śniegu.
Przy przygotowywaniu upolowanych pardw zawsze wyrzucałem zawartość wola ale zauważyłem że niektórzy ją suszą a sam pusty woreczek nadmuchują i używają jako ozdobę (w dawnych czasach nadmuchane wole służyły jako bąbki na choinki). Wysuszona zawortość wola używana jest właśnie do wyrobu dość specyficznie smakujacego alkoholu a jako że zawartość nigdy nie jest taka sama, smak wyrobu też jest zawsze inny. W wolach znajdują się różne rodzaje trwaw, ziół a czasem borówki i owady. Ja zamiast duńskiego sznapsu postanowiłem użyć naszej żubrówki (białej, bez kłosa). Rezultat to bardzo dobry trunek smakiem przyponijący whiskey.
Wysuszona zawortość wola gotowa to zalania Żubrówką
Po kilku miesiacach odcedzamy zawartość wola na sitku.
Efekt końcowy (jeszcze nieodcedzony.