Aktualności

Film dokumentalny o Grenlandii

Zapraszam na zwiastun filmu dokumentalnego o Grenlandii w którego realizacji braliśmy czynny udział.

04 Styczeń 2022 Film dokumentalny o Grenlandii

Nowa książka o Grenlandii

Nowa książka o Grenlandii, tym razem dla dzieci i młodzieży.

10 Siepień 2021 Nowa książka o Grenlandii

Żubrówka po grenlandzku

Żubrówka po grenlandzku
18 Maj 2014


Niedawno w ręce wpadła mi dość ciekawa książka o produkcji domowych alkoholi na Grenlandii. Szczególnie ciekawy wydał mi sie przepis polegający na zalaniu sznapsem zawartosści pardwiego wola czyli "woreczka" stanowiącego rozszerzenie ptasiego przełyku i służącego do gromadzenia pokarmu. Grenlandczycy mówią że za pomocą zbadania zawartości wola można przepowiadać pogodę gdyż ptaki gromadzą inny pokarm na "chude" a inny na lepsze dni. Dlatego jeżeli wole jest bardzo wypełnione można spodziewać się sporych opadów śniegu.

Przy przygotowywaniu upolowanych pardw zawsze wyrzucałem zawartość wola ale zauważyłem że niektórzy ją suszą a sam pusty woreczek nadmuchują i używają jako ozdobę (w dawnych czasach nadmuchane wole służyły jako bąbki na choinki). Wysuszona zawortość wola używana jest właśnie do wyrobu dość specyficznie smakujacego alkoholu a jako że zawartość nigdy nie jest taka sama, smak wyrobu też jest zawsze inny. W wolach znajdują się różne rodzaje trwaw, ziół a czasem borówki i owady. Ja zamiast duńskiego sznapsu postanowiłem użyć naszej żubrówki (białej, bez kłosa). Rezultat to bardzo dobry trunek smakiem przyponijący whiskey.

Wysuszona zawortość wola gotowa to zalania Żubrówką

zawortość wola z pardwy

Po kilku miesiacach odcedzamy zawartość wola na sitku.

Żubrówka na Grenlandii

Efekt końcowy (jeszcze nieodcedzony.

Powrót news_archive_btn